Laxknyten i ugn med äppeltartar och svart ris

Enkelt att göra och blir ljuvligt gott. Knytena är perfekta att lägga på grillen också när det blir grillsäsong.
Servera med svart ris, sötsyrlig äppeltartar och lite grönsallad. 

Sätt ugnen på 225 grader och börja med riset

SVART RIS:
2 dl svart ris (helst Saltå kvarn men Kung Markatta har också, men det skiljer rätt mycket på smak)
4 dl vatten 
ca 10 cm finstrimlad grön purjolök
1tsk salt

Skölj riset och häll vatten, salt och ris i en kastrull.
Låt koka upp och sedan sjuda i ca 40-45 min. 
Ta av locket de sista 8-10 min, koka färdigt och låt det ånga av.
Skulle du ha för mycket vatten kvar, slå bara av det och ånga av riset.
Tillsätt purjolöken de sista 5 minuterna och rör om.
Medan riset kokar förbereder du fisken och sätter in i ugnen.

LAXKNYTEN: ugn 225 grader4 portionsbitar färsk eller fryst laxfile utan skinn
Örtsalt, pepparblandning
1 stor morot
10 cm grön strimlad purjolök
4 ark aluminiumfolie
Några kvistar dill
God neutral olja tex. kallpressad rapsolja

Skala och strimla moroten i ca 5-7 cm stickor
Lägg ut foliearken och fördela morötterna och den strimlade purjolöken i små högar på arken.
Salta lite med örtsalt, 1 varv med pepparkvarnen och ringla lite olja över.
Lägg en bit lax på varje hög, salta, peppra och ringla lite olja över fisken. Toppa med en ordentlig dillkvist.
Kläm ihop folien om laxen till ett paket som täcker laxen helt och blir tätt.
Lägg paketen på en ugnssäker form och ställ in i ugnen ca 20 min eller tills fisken blivit genomstekt.
Medan riset kokar klart och fisken sköter sig själv i ugnen gör du såsen klar

Receptet till Äppeltartar hittar du här:

7 reaktioner på ”Laxknyten i ugn med äppeltartar och svart ris

  1. Ingrid olsson

    Klar och bra presentation Elin!! Du beskriver så man känner smaken i munnen.Tummen upp att du kör med bra råvaror och lokalt producerat så långt det är möjligt.Lycka Till Fina Elin.

    Gilla

  2. Peder Persson

    Så himla proffsigt Elin! Morsk e’ stå’årsch du!! …men det visste jag ju innan…fast inte inom krubb, det såg vi inte komma!
    Såg supergott ut, ska verkligen prova, om nu riset finns här uppe. Men vad är det i den berömda pepparblandningen??????

    Gilla

  3. Therese Gill

    Wow!!!!! Naturligtvis lagar du mat lika proffsigt som du spelar teater😍Kommer o bli så spännande o följa dina recept, o jag skall verkligen våga testa o laga utan socker mjöl o tillsatser😍😍😍

    Gilla

  4. Magnus

    Äntligen kan en köksanalfabet som jag tillaga något gott och nyttigt. Med tydliga instruktioner och enkla metoder ska jag väl få till det. Tack för inspiration och hjälp!

    Gilla

  5. Leila

    Jättefin blogg Elin! Bra jobbat! Och vilka bilder Jimmy har tagit. Bra kameramän också :). Ja, allt var bra – men du var såklart bäst! Ser fram emot nästa avsnitt. Tack för inspiration. Kram ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s