Recept

Fetaostfylld paprikor

Snabbgjord och enkel förrätt eller servera som tillbehör till en kötträtt.Ljuvligt gott med brytningen mellan sötman i den bakade paprikan och sältan i den smälta fetaosten. Jag använder fetaost från Skärvångens bymejeri som är gjord på komjölk och som är ljuvligt god.  Välj gärna någon lokalproducerad där du bor eller så hittar du inlagd fetaost i … Läs mer

Hasselnötsbröd

Saftigt och gott bröd utan vetemjöl och gluten. Är man nötallergiker blir detta svårt. Då får man nog baka nåt annat.Men jag älskar just saftigheten som blir i det här. Låt det svala nästan helt innan du stjälper upp det. Ta en smörklick som smälter på det varma brödet och en skiva smakrik ost…..å herrejösses … Läs mer

Veggoburgare på Belugalinser med rödbetstzatziki & röd quinoa

Hamburgarens dag den 28 vill jag också vara med och fira även om jag inte äter kött. Jag bjuder på denna variant i stället: Supergoda veggoburgare gjorda på belugalinser som ger härlig textur, fräscha grönsaker därtill och en ljuvligt god rödbetstzatziki som ”grädde på moset”. Förutom att det är riktigt nyttigt och gott så blir … Läs mer

Fetaostsallad med brysselkål, rostat bovete och kalkonbacon

Sallad är aldrig fel och den här är matig smakrik och knaprig med det goda rostade bovetet.Man behöver dock planera lite eftersom bovetet måste blötläggas men det är det värt. 1 dl helt bovete2 msk rapsolja1 fp färsk brysselkål100 g blandsallad med ruccola1 citron3 msk olivolja100g fetaost2 kvistar basilikaSalt1 p kalkonbacon Blötlägg bovetet i 10-20 … Läs mer

Fisksoppa med lax, saffran & limeyoghurt

Jag älskar fisksoppa och det här är en favorit som är så himla enkel att göra och går fort samtidigt som den är full av härliga smaker. Vill man göra den extra god ska man ju göra egen fiskfond men det är jag lite för lat och rastlös för så jag kör med fond.Receptet har … Läs mer

Rödbetsbiffar med fetaost, kikärtsris och limeyoghurt

Vegetariskt och lättlagat. Sötman som kommer fram när rödbetorna tillagas blir extra god med sältan från lite fetaost på toppen. Det är perfekt att servera kikärtsris till som blir en bra proteinbas i rätten och så är det så himla gott sen. Dessutom steker jag biffarna i neutral kallpressad kokosolja som ger fin stekyta. RÖDBETSBIFFAR … Läs mer

Bönlasagne med lax och spenat

God och lättgjord lasagne med fisk och grönsaker istället för kött.Lasagneplattorna är gjorda av gula sojabönor och fungerar perfekt. Det enda man får tänka på är att såsen behöver vara lite tjockare eftersom plattorna inte suger lika mycket vätska som vanliga lasagneplattor. Tänk på att lasagneplattorna också är protein så servera med en god blandad … Läs mer

Smörstekt sparris med knaperstekt kalkonbacon och hyvlad parmesan

Den här veckan är ingen vanlig dag för min tekniker har fått barn, en liten flicka. Grattis och kärlek i massor till er Jimmy! Och vi får helt enkelt klara oss själva i köket. Därför blir det en supersnabb och lyxig rätt som du svänger ihop på ett ögonblick.Alltså färsk sparris is to die for……… … Läs mer

Stekta äpplen med vaniljgrädde

Det här är en superenkel och sååå god efterrätt som går riktigt snabbt att göra. Perfekt när du inte hunnit förbereda en massa. Jag köper helst svenska men det är inte så lätt att få tag på fina såna den här årstiden. Eftersom jag är skådespelare och jobbar mycket med rösten äter jag ofta råa … Läs mer

Rulltårta med örter & romfyllning (Elins äggrullar)

Så enkelt och såå himla gott. Det här är en av mina absoluta påskfavoriter som jag bjudit mina vänner på i många år. Funkar antingen som en förrätt eller som en rätt på påskbuffén. Jag har oftast haft med mig den som ett tilltugg runt elden i en snödriva. Men då har jag skivat den … Läs mer

Laxtårta

Läcker, krämig och ljuvligt god laxtårta med kallrökt lax och stenbitsrom.Perfekt på buffébordet eller som förrätt till middan. BOTTEN:200g grovt rågbröd (eller kavring)75g smält smör Riv eller finfördela brödet och lägg i en matberedareSmält smöret, häll i och blanda runt. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar botten och tryck ut ”smeten”. Ställ … Läs mer

Broccoligratäng med vildsvinsfärs och ostsås

Supergod och lättgjord broccoligratäng med färs och ostsås som går fort att förbereda och klarar sig själv i ugnen medan du gör en god sallad till. Färsen kan du ju variera. Är du vegeterian är det bara att byta ut den mot tex quornfärs.  Sätt ugnen på 225 grader VILDSVINSFÄRS500 g färs1 finhackad gul lök1 … Läs mer

Fredriks kladdkaka

Den här……mmmm….så god! Underbar kladdkaka utan mjöl och socker med riktigt chokladig smak. När jag serverar den här kakan med bär och grädde hörs det alltid några: ”- Ååh vad gott! Den här måste jag få receptet på” ”- Hur kan det vara så här gott utan socker?” Receptet har jag fått av min bror som … Läs mer

Gräddstuvad vitkål med knaperstekt viltkorv

Superenkel och supersnabb vardagsmat som är såå god!Den gräddkokta vitkålen gör sig väldigt bra till knaperstekt korv eller varför inte isterband på vilt. Är du vegetarian tar du sojakorv och äter du fågel, välj kalkon eller kycklingkorv men krydda då korven lite extra. Det ska vara lite drag i den. ca 1 kg vitkål800 g … Läs mer

Stekt torskrygg med ägghack och grön ärtpuré

Det här är ett praktexempel på att less i more. Ljuvligt gott och går ruskigt fort att göra.En riktigt god lyxrätt som ingen kan motstå. Tänk på att köpa miljömärkt fisk så vi bidrar till hållbart fiske. Dessutom kan du variera den med ägghack och även ta den ett steg till med lite skalade färska … Läs mer

Äppelpaj med pepparkaksgrädde

Lättgjord och god pajdeg utan socker och mjöl som kan användas till alla sorters frukter beroende på säsong och tillgång. Den är verkligen supergod och inte bara smulig och torr som pajdeg oftast blir. Den kan tom användas till att göra småkakor av. PAJDEG          sätt ugnen på 225 grader2 dl havregryn2 dl mandelmjöl10-12 st urkärnade färska … Läs mer

Bönpasta Carbonara på Elins vis med kalkonbacon

Supersnabb och väldigt god pastarätt med drag av Carbonara. Bön/ärtpasta har ju öppnat oanade möjligheter för oss som inte kan äta vanlig pasta pga mjöl. Den är snabbkokad och har bra tuggmotstånd. Den smakar dock inte så mycket i sig, MEN, det är ju som alltid, såsen till, som är pricken över i, och den … Läs mer

Trattkantarellsoppa från Föllinge med vitlöksbröd

Ljuvlig och omtalad trattkantarellsoppa vars recept gått i arv från gård till gård i Föllingebygden där jag är uppväxt. I vår familj har vi plockat svamp så länge jag kan minnas och mamma har alltid varit den lokala svampexperten som alla vänt sig till. Skogarna i trakten är mycket artrika när det gäller svamp och … Läs mer

Pestofylld kycklingfilé med rödbetstzatziki och svart Quinoa

Mumsig och saftig kycklingfilé fylld med massor av smaker som blir ljuvligt god med härligt knallrosa röbetstzatsiki. Mat man blir glad av helt enkelt. Är du allergisk mot nötter väljer du en pesto utan det eller tillverkar en själv som passar dig. Vill du undvika socker är det enklast med färsk kycklingfilé. Den frysta innehåller … Läs mer

Rödbets-tzatziki

En frisk och härlig kall sås som passar till det mesta och som blir en fantastisk färgklick på tallriken. 1 stor rödbeta2 klyftor vitlök eller efter smak2 dl 10 % turkisk/grekisk yoghurtLite örtsalt & peppar efter smak2 msk god olivolja Skala och riv rödbetan grovt, finriv vitlöken och blanda alla ingredienser i en skål.”Ritsch ratsch … Läs mer

Rödbets- och äppelsallad

Det här är en superenkel favorit som alltid blir ett fräscht tillbehör till pajen eller vilken måltid som helst.Dessutom är denna vitaminbomb en härlig färgklick på tallriken. Ögat ska ju ha sitt också, då blir maten ännu godare. 4 medelstora rödbetor2 medelstora söta äpplenörtsalt & peppar efter smak2 msk god olivolja1 msk pressad lime (kan … Läs mer

Laxknyten i ugn med äppeltartar och svart ris

Enkelt att göra och blir ljuvligt gott. Knytena är perfekta att lägga på grillen också när det blir grillsäsong.Servera med svart ris, sötsyrlig äppeltartar och lite grönsallad.  Sätt ugnen på 225 grader och börja med riset SVART RIS:2 dl svart ris (helst Saltå kvarn men Kung Markatta har också, men det skiljer rätt mycket på smak)4 … Läs mer

Äppeltartar – kall god fisksås

Härligt frisk och god och dessutom lättgjord kall sås till all typ av fisk. 1 stort äpple, sött och saftigt gärna Ingrid Marie men ta din favoritCa 2 dl 10% turkisk/grekisk yoghurt1 msk majonäsLite salt & pepparHackad gräslök Riv äpplet grovt. Blanda alla ingredienser till såsen i en skål.Ställ in i kylen så länge. Strö … Läs mer