Härligt uteliv i påsk

Påsken har blivit den viktigaste högtiden i vår familj. Mycket mer viktig än julen och kanske mest för att den känns mindre pretentiös.
För oss handlar det om uteliv i Skärvången med skidåkning, skoterturer, pimpelfiske och naturligtvis att äta ute. Vi gräver gropar i snön och bygger vallar runt om för att sen klä in den i liggunderlag och renskinn. Det grillas på längden och tvären, det kokas kaffe på riktigt över elden. och det steks kolbullar med riktigt amerikanskt fläsk och grillas stutar (macka på mjukt tunnbröd)med ost och rökt skinka. Man luktar granris och kall rök och händerna blir nariga av smält snö. Och det bästa av allt, sminket, finkläderna och klackskorna lämnas hemma åt sitt öde och man får skrota omkring i underställ och fritidskläder. Det är inte så glamouröst men jag älskar det och det är fyllt med så mycket kärlek och värme. Skotrarna surrar, det är folk hemma i alla fritidshus, alla är tjenis med alla och rätt vad det är är man inbjuden till någon annan snögrop på både det ena och det andra.
Nu är ju den där menyn som oftast serveras inte riktigt i linje med vad jag kan äta men det finns ju bra alternativ. Det finns god kyckling och nötkorv som är goda alternativ till fläskköttet i alla annan korv och jag brukar ”offra” mig ibland när jag hittar korv av fläskkött med minst 85% kötthalt och det är lokalproducerat. Kolbullar är ju också allt annat än det som ingår i min meny. Vetemjöl, vatten och fläsk. Men häromåret kom brorsan med ett jättebra alternativt recept som blev riktigt gott. I år kommer påsken att bli annorlunda för oss alla på grund av Corona. Det blir inget Jämtland för första gången på många år för oss men istället ska vi fira påsk med min mans familj. Det kommer att bli precis lika mysigt och lika mycket uteliv förutom snön och alla vinteraktiviteter. Och lika fyllt med värme, kärlek och omtanke, för det är det storhelger är till för.
God mat och härliga traditioner där umgänget är i fokus. Ta hand om er och njut av dagarna! GLAD PÅSK!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s