Rulltårta med örter & romfyllning (Elins äggrullar)

Så enkelt och såå himla gott. Det här är en av mina absoluta påskfavoriter som jag bjudit mina vänner på i många år. Funkar antingen som en förrätt eller som en rätt på påskbuffén. Jag har oftast haft med mig den som ett tilltugg runt elden i en snödriva. Men då har jag skivat den och lagt munsbitarna i en burk och haft hackad rödlök i en liten burk bredvid.

ca 14 snittar (4-6 portioner) 

Ugn: 200 °     Tid ca 20 min

RULLTÅRTA
6-8 ägg
2 msk vatten
1/2 tsk örtsalt
1-2 krm peppar

Blanda ägg, vatten, salt & peppar.
Häll blandningen i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Smörj långpannan med lite olja så ligger papperet stilla och smörj sedan papperet med lite olja så lossnar omeletten lättare.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8 min

FYLLNING
200 g rumstempererad naturell färskost (typ philadelphia)
1 burk (75 g) stenbitsrom
1/2 kruka persilja
1/2 knippe dill

Hacka örterna fint och bred ut på nytt bakplåtspapper. Stjälp upp omeletten på detta och låt svalna.
Blanda färskosten med rommen (blir det för kompakt kan man blanda ut med lite grädde.
Bred ut på omeleltten och rulla ihop som en rulltårta och låt ligga några timmar.

TOPPING
1/2 rödlök finhackad

Skiva i lagom stora munsbitar och strö över hackad rödlök och garnera ev med persilja. Är och njut!

MARMORERADE ÄGG
Dessa otroligt vackra konstverk lärde min mamma oss att göra när vi var små. Lika roligt som att måla dem tycker jag plus att det är så spännande när man tar bort allt som man lindat in äggen i så man får se hur de blev.
Jag brukar koka några extra ägg och bara lägga fram som dekoration för att de är så vackra.

Du behöver:
Okokta ägg
Torra lökskal från både röd och gul lök – det där som brukar ligga i högar när man köper lök på lösvikt
Okokta riskorn i en liten skål
Havregryn i en annan liten skål.
Vatten i en skål
Hushållspapper
Folie

Doppa ägget i vatten och sen ner i riskornen och havregrynen så det fastnar lite överallt.
Ta lite lökskal från både röd och gul lök och lägg runt om. Det är lite pilligt.
Ta sen lite hushållspapper som du fuktar och linda runt så att allt blir ett litet paket.
Avsluta med folie som håller allt på plats. JU tjockare du tar av papper och folie. desto längre behöver man ju koka äggen eftersom det isolerar lite. Koka äggen ca 9-10 min om de är normalstora.
Spola dem i kallt vatten. ”Klä av” dem och lägg på ett vackert fat. Glöm inte att njuta av dem med ögonen innan ni äter upp dem.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s