Regelbundna mattider – jo hej du!

Att lära sig klockan gick rätt lätt vid skolstarten och sen var det smidigt att hålla sig till skolans lunchtider och familjens mattider när mamma bestämde när man var hungrig. På bondgården där jag växte upp var det korna som styrde mattiderna så allt var noga reglerat. Men som vuxen med eget ansvar och i underhållningsbranschen där man ofta jobbar när alla andra äter, är det inte lätt.
När jag la om kosten och slutade med mjöl och socker fick jag återigen lära mig vikten av att äta regelbundet. Jag hade totalt förträngt den kunskapen kan jag säga. Jag började följa en kostplan där jag skulle äta var 4:e timme och med bara ett litet kvällsmellanmål efter middagen. Och jag mådde så bra! Frukost kl 8, lunch kl 12, middag kl 16 och sen ett litet kvällsmål som bestod av en skalad morot och 1 msk god olivolja. Det låter kanske som ren späkning men jag mådde så bra och fick äta massor av god ”ren” mat.
MEN…att få detta att passa in i min vardag var den stora utmaningen. Hur skulle jag kunna äta min lunch exakt kl 12 när jag stod och repeterade en scen med 8 andra skådespelare? Man kan liksom inte bryta mitt i och säga att min mat & sovklocka har ringt så nu går jag av. Är man mitt inne i en kreativ process så kör man på tills man är ”klar.” Min matplan var upplagd så att energinivåerna var på topp i 4 timmar sen tog det tvärslut och jag blev som ett kinkigt barn om jag inte fick mat.
Jag insåg att jag måste ha lättillgängliga matlådor som jag kunde ”nalla” lite av, tills det var dags för lunch. Något som jag kunde äta kallt. Tex det där berömda proteintricket – ett kokt ägg. Då fick man i sig lite så man klarade sig. Alla andra som blev sugna kunde ju kasta i sig en macka, en chokladbit, en bulle, sånt som alltid fanns till hands och sedan köra på.
Sen är det ju aldrig bra att kasta i sig mat på stående fot, det är ju inte bra för nån.
Allting handlar om att planera sin dag och ligga steget före matbehoven, då behöver man aldrig falla i fällan och stoppa i sig nåt som man inte mår bra av.
Jag har också berättat för kollegorna om mina behov och då har de flesta respekterat det och hjälpt till med mattiderna. Oftast är alla väldigt hjälpsamma och dessutom nyfikna.

Men det är svårt och ibland hopplöst att hålla 4 timmar. Särskilt om man är i en scenproduktion som börjar kl 19. Då ska man oftast vara på plats från kl 17 och förbereda och sen är det fullt ös tills du är hemma i bästa fall kl 23:00……när ska man äta sin middag? Kl 16 då eller? Sen är man ju dessutom rätt sugen efter 7 timmars race, när man kommer hem…..så det gäller att ha en plan.
Slutsatsen är att man alltid måste planera sitt ätande och dessutom måste man faktiskt vara lite snäll med sig själv också, om man inte lyckas med allt alla dagar.
Något som jag alltid bär med mig är det som någon förståndig människa sa: ”Det viktigaste är att du tittar på hur mycket mat du stoppar i dig totalt på ett dygn och att det är bra näring när den väl kommer”, då klarar du dig rätt bra ändå…….men 4 timmar är att föredra för då fungerar kropp och knopp ultimat och så vill man väl alltid ha det. Det är aldrig för sent att börja med nya goda vanor så varför inte börja i helgen. Trevlig helg!

P.S På bilden ser ni mig och min goda vän och kollega AnnaLena Petersson i rollerna som Hilda & Hulda Krikonblad i fikartagen. Och när karaktären ska fika i roll får ju jag baka specialkakor som jag kan äta.
Hilda & Hulda var med i Mästerdetektiven Kalle Blomkvist på Skottsbergska gården 2011 D.S

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s