Att grava lax är ju så enkelt och så himla gott. Man borde verkligen göra det oftare än till jul, påsk och midsommar. Jag gillar detta recept från Birgitta Höglunds mat, dels för att det är enkelt men också för att jag älskar rosépeppar. Det man ska tänka på när man gravar utan socker är att laxen inte håller sig lika länge. Men 4-5 dgr i kylskåp. Men det råder man bot på genom att dela laxen och frysa in i mindre bitar så tar man fram det man behöver bara. Glöm inte att vildodlad lax ska frysas minst 3 dygn innan man äter den.
GRAVAD LAX
500 g laxfilé med skinn
1 knippe grovhackad dill
3 msk salt
1 msk grovmald rosépeppar
1 ekologisk tvättad apelsin skal + saft
Lägg salt, grovmald rosépeppar samt skalet och saften av 1 apelsin i en skål och blanda.
Grovhacka dillen och lägg hälften av dillen i en porslins eller glasform.
Gnid in skinnsidan av laxen med hälften av ”marinaden” och lägg sedan skinnsidan neråt på dillen i formen.
Häll resten av marinaden över laxen och gnid in ordentligt.
Lägg över resten av dillen.
Plasta in formen och lägg en tallrik eller skärbräda över och ställ något tungt på den.
Låt stå i kylen i 2 dygn och vänd fisken då och då.
Efter 2 dygn ta ut fisken, skrapa av dillen och skiva tunt och njut med senapsmajonäsen
SENAPSMAJONÄS
1,5 msk dijonsenap
1 dl majonäs
1 tsk äppelcidervinäger
2 msk grädde /kokosgrädde
1/2 dl finhackad dill
salt/peppar efter smak
Rör ut senap med vinäger och tillsätt övriga ingredienser. Låt stå en stund i kylen så smakerna mognar.
Och vill man ha lite sötma i såsen så riv ett 1/2 äpple i.
Skiva laxen tunt och servera såsen till. Ät och njut!