Pizza Bianco på blomkålsbotten med nötfärs/quornfärs, oliver och västerbotten

Alltså den här pizzan är såå god och helt utan mjöl. Den är gjord på ”blomkålsmjöl” och många kanske inte gillar blomkål men i den här formen lovar jag att ni kommer att älska den. Trixet är att klämma ut så mycket vätska som det går ur den finfördelade blomkålen. Sen valde jag att göra en enkel nötfärsröra till, lite kalamataoliver och västerbottenost. Vill man göra den helt vegetarisk kan man ju använda quornfärs istället. Sen kan man ju variera innehållet helt efter smak och vad kylskåpet erbjuder för dagen. Jag brukar göra 2-3 olika pizzor med olika topping och sliza dem så kan alla smaka lite av varje.


1 pizza           sätt ugnen på 225 grader

Botten 
400 g blomkål
2 st ägg
1,5 dl riven ost (gärna med smak tex västerbotten)
salt & peppar efter smak
Ev. lite fiberhusk

Dela blomkålen i mindre bitar och finfördela den i matberedaren med kniven.
Krama ur så mycket vätska som du orkar(ungefär som du kramar snöbollar) och lägg över ”blomkålsmjölet” i en annan bunke. Ju mer vätska du blir av med desto bättre.

Blanda sedan ner ägg, ost, salt & peppar efter smak. Om du inte får bort så mycket vätska kan man behöva tillsätta lite fiberhusk så hjälper till att hålla ihop den, men försök utan.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg ”pizzadegen” ovanpå. Ta sedan ett nytt bakplåtspapper och tryck ut till en lagom tunn pizzabotten. Ta bort det övre papperet.
Grädda i ugnen ca 15 min tills den fått fin färg.


Fyllning Nörfärsröra

Ca 400 g nötfärs eller quornfärs
1 liten gul lök
1 msk smulad torkad svamp (kan uteslutas)
Salt & peppar efter smak.
2 msk färsk finhackad timjan eller din favoritkrydda.
Smör eller neutral kokosolja att steka i.

Lägg fettet i stekpannan och hetta upp. Hacka löken fint och lägg i. När pannan är riktigt varm lägger du i färsen och den smulade svampen. Lägg i övriga kryddor och rör runt så du finfördelar färsen.

Övrig fyllning

2 msk creme fraiche
2 dl riven ost (ta din favorit)
1 dl hackade urkärnade oliver
Eller ta vad du har i kylskåpet

Bred creme fraiche på pizzabotten. Lägg på och bred fyllningen över botten. Toppa med ost.
Grädda i ugnen i ca 20 min tills osten smält och den fått fin färg. Klipp gärna lite färsk timjan över.
Servera med fräsch sallad och njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s