Laxtårta

Jösses vad tiden går fort. Snart är det påsk igen och då passar jag på att dela den här favoriten igen. Hoppas ni får en underbar påsk med släkt och vänner. I dessa tider är det viktigare än någonsin att ta vara på alla tillfällen att umgås och njuta av god mat.

Läcker, krämig och ljuvligt god laxtårta med kallrökt lax och stenbitsrom.
Perfekt på buffébordet eller som förrätt till middan.

BOTTEN:
200g grovt rågbröd (eller kavring)
75g smält smör

Riv eller finfördela brödet och lägg i en matberedare
Smält smöret, häll i och blanda runt. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar botten och tryck ut ”smeten”. Ställ kallt i 15 min.

FYLLNING:
400 g kallrökt lax
1 burk röd stenbitsrom
2 dl creme fraiche
4 gelatinblad eller 2 tsk gelatinpulver
2 dl vispgrädde
2 dl hackad dill
0,5 dl hackad gräslök 
2 msk pressad citron
1 krm pepparblandning

Ta bort ev skinn och ben från laxen. Skär den i mindre bitar och finfördela i matberedare.
Tillsätt creme fraiche och stenbitsrom och blanda snabbt ihop.
Blanda gelantinpulvret med vatten och låt svälla 5 min och smält det sedan i ca 30 sek i micron eller i vattenbad. Låt svala lite.
Vispa grädden i en bunke. 
Tillsätt gelantinet i matberedaren medan du kör den på låg hastighet och blanda. 
Blanda sedan snabbt ner smeten från matberedaren i den vispade grädden. 
Tillsätt dill, gräslök och citronsaft. 
Peppra.
Ta fram botten ur kylen och bred smeten över botten och släta till ytan. 
Ställ i kylen i minst 3 timmar.

GARNERING:
1 gurka i skivor eller stavar
1 knippa rädisor
2 basilika kvistar
15 skivor kallrökt lax.

Garnera tårtan med din fantasi med gurka, rädisor, basilika, citron och laxskivor. 
Ät och njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s