Ett nytt liv utan socker!

Efter många års förtvivlade försök att få till ett normalt förhållningssätt till mat så läste jag boken
”Sockerbomben” av Bitten Jonsson. Omdiskuterad och hårt kritiserad idag men då, för 15 år sedan var den helt rätt för mig. Allt stämde in på mig och jag insåg att skulle jag ta tag i det här problemet så var det med hull och hår. Sagt och gjort, jag la in mig på en hälsovecka hos Bitten, för att lära mig hur jag skulle äta för att bli ”frisk”.
Och på den vägen är det. För mig var det enkelt när jag förstod att jag faktiskt har en ”fysisk defekt”. Det handlade inte om att jag hade dålig karaktär. Jag är helt enkelt superkänslig för socker och det påverkar hela mitt system vilket enkelt förklarat innebär att det ställer till obalans i signalsubstanserna. Jag insåg att jag aldrig kommer att kunna äta vitt socker som jag tidigare gjort. Egentligen inte konstigare än att de som är nötallergiker aldrig kan äta nötter.
Hemligheten var att förstå att det här ska jag leva med hela livet, det går inte över. Parallellerna med alkoholism och drogberoende är både slående och skrämmande för någonting som vi tillsätter i nästan alla livsmedel.
Dessutom gör inte vårt moderna liv saken enklare, där det ska ätas ”on the go” för att vi ska vara så effektiva som möjligt. I den sk. nyttiga snabbmaten finns massor av socker och smakförstärkare för att den ska kunna vara så fettsnål som möjligt och smaka gott samtidigt som den ska framställas så billigt som möjligt. Det har blivit bättre men är svårt att navigera i.
Det är tillsatt socker i nästan allt, så det var en lång resa att lära sig laga mat på nytt sätt och undvika socker. Jag började läsa alla innehållsförteckningar för att få koll och försöka förstå vad allt betydde och det var inte lätt.
Men belöningen för mig var ett nytt liv där både min kropp, själ och hjärna kunde fungera ultimat.
Idag finns det delade åsikter kring den här problematiken och de som påstår att sockerberoende inte existerar. Jag och många med mig är av en annan åsikt. Egentligen spelar det ju ingen roll vad orsaken är, bara man hittar en metod som hjälper till att komma ur en dålig livsstil.
Jag hoppas med mina tankar tips och min matfilosofi kunna hjälpa andra att hantera den här typen av problem.
Alla måste dock hitta sitt sätt som måste funka i längden, i vardagen och vara även hållbart för omgivningen/familjen.
Jag är ingen expert, det här är mitt sätt och det funkar för mig.

4 reaktioner på ”Ett nytt liv utan socker!

 1. Margareta Andersson

  Tack för din berättelse om ditt livs upptäckt av att inte tåla socker. Du visar en fördjupning av god å enkel mat. Tack för inspirationen av din kunskap och glädjen till mat på ditt sätt. Kram från mig. Maggan i Rötviken💕

  Gilla

 2. annalenell

  Jätteintressant Elin!
  Johan är helt på din linje och har lagt om sin kost helt. Övriga familjemedlemmar har lagt om halvt.
  Allt gott till dig !//Anna Lenell

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s