Ljuvlig och omtalad trattkantarellsoppa vars recept gått i arv från gård till gård i Föllingebygden där jag är uppväxt. I vår familj har vi plockat svamp så länge jag kan minnas och mamma har alltid varit den lokala svampexperten som alla vänt sig till. Skogarna i trakten är mycket artrika när det gäller svamp och när det gäller ”trattisar” så breder den ofta i stora mattor i den gamla granskogen.
SOPPAN
2-3 hg färska rensade trattkantareller
9 dl vatten
3 msk grönsaksfond eller 2 buljongtärningar
1 gul lök
1 msk tomatpuré (kung markatta är helt sockerfri)
2 msk maizena utrört i lite vatten
3 dl grädde
1 dl vitt vin
½ trekant ädelost (Jag använder Ädla från Skärvångens bymejeri )
peppar, ev salt
smör
Skala och hacka löken fint. Lägg en klick smör i grytan och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Lägg i svampen och fräs tills all vätska gått tillbaka in i svampen. Tillsätt tomatpuré, vatten, fond/buljongtärning, grädde, vitt vin, tomatpuré och låt sjuda i ca 10 min.
Red med maizena utrört i lite vatten till lagom konsistens. Rör sist i den rivna ädelosten och låt den smälta. Peppra och salta efter smak.
Låt sjuda 5-10 min till så kommer smakerna fram ännu mer.
Garnera med en kvist persilja och servera med vitlöksbröd.
Vill man ha soppan som en huvudrätt serverar man även en blandad grönsallad till.
VITLÖKSBRÖD – gluten & vetefritt
2 st Elovena oat carrot rolls (finns i butiksfrysen där glutenfritt bröd finns eller baka något gott själv)
Blanda 50 g bregott med 2 finrivna klyftor vitlök.
Dela bröden och bred rikligt med vitlökssmör på dem. Sätt den i ugnen i 250 grader tills de får lite färg och blivit krispiga i kanten
4 reaktioner på ”Trattkantarellsoppa från Föllinge med vitlöksbröd”