Bönpasta Carbonara på Elins vis med kalkonbacon

Supersnabb och väldigt god pastarätt med drag av Carbonara. Bön/ärtpasta har ju öppnat oanade möjligheter för oss som inte kan äta vanlig pasta pga mjöl. Den är snabbkokad och har bra tuggmotstånd. Den smakar dock inte så mycket i sig, MEN, det är ju som alltid, såsen till, som är pricken över i, och den är jättegod! Dessutom kör jag med kalkonbacon istället för vanligt bacon då jag inte gärna äter fläskkött. Tänk på att bönpastan är protein och inte kolhydrater som den är i vanliga fall, så för att få ett balanserat mål får man servera lite krispiga grönsaker till.
Ett tips: Den allra godaste ”alternativpastan” tycker jag är Pauluns superpasta tagliatelle med sötpotatis. Den liknar mer vanlig pasta men är tyvärr lite svårare att få tag på. Kolla i större livsmedlesbutiker.

1 pkt bönpasta fettucine 200g alternativt tagliatelle med sötpotatis
1 röd paprika
10 cm av det gröna på purjolöken
2 pkt kalkonbacon – Jag använder Tulip som är nästan utan tillsatser.
2,5 dl grädde 32%
Smör
Salt & peppar
1 msk olivolja

SÅSEN
Skölj och rensa paprikan och hacka den sen fint. Strimla purjolöken och kalkonbaconet.
Lägg en klick smör i stekpannan. När den är varm lägger du i grönsakerna som får fräsa utan att ta färg. Lägg i kalkonbaconet och blanda runt. Peppra och låt fräsa en stund tills all ev vätska går in tillbaka i grönsakerna. Sänk värmen och tillsätt grädden. Sätt på ett lock och låt det småputtra medan du kokar pastan.

PASTAN
Häll vatten i en kastrull, salta och tillsätt 1 msk rapsolja. Oljan motverkar att det kokar över.
Lägg i hela paketet pasta i kastrullen och koka enligt instruktionerna på förpackningen.
Häll av vattnet. Ringla lite god olivolja över pastan, salta och peppra lite.

Lägg upp på tallrik och servera sallad eller krispiga grönsaker till.
Tips: Lägg all pasta i en serveringsskål och häll såsen över pastan. Garnera med något grönt som tex en kvist persilja, timjan eller lite basilika och ställ fram hela skålen. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s