Lättgjord och god pajdeg utan socker och mjöl som kan användas till alla sorters frukter beroende på säsong och tillgång.
Den är verkligen supergod och inte bara smulig och torr som pajdeg oftast blir. Den kan tom användas till att göra småkakor av.
PAJDEG sätt ugnen på 225 grader
2 dl havregryn
2 dl mandelmjöl
10-12 st urkärnade färska dadlar
0,75 dl kokosolja med kokossmak
1 krm mald kardemumma
FYLLNING
8 stora äpplen
Kanel
½ dl grädde
PEPPARKAKSGRÄDDE
3 dl vispgrädde
1 msk pepparkakskrydda
Lägg havregryn, mandelmjöl och urkärnade dadlar i en matberedare med kniven i och kör tills dadlarna är ordentligt sönderslagna. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en pajdeg. När den är lagom blir den till en boll i matberedaren. Blir den inte det så får man antingen tillsätta lite mer havregryn om den är för lös eller tillsätta lite mer kokosolja om den är för ”torr”.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en pajform med löstagbar botten ca 28 cm diameter. Platta ut degen och se till att du får ca 2 cm kanter.
Grädda i ugn ca 10 min.
Skala äpplena och klyfta dem medan pajskalet gräddas.
Ta ut formen, lägg i äppelklyftorna så det täcker hela skalet, strö över kanel efter smak och ringla grädden över.
Sänk värmen till 200 grader. Grädda i ugn ca 35 min eller tills äpplena blivit riktigt mjuka.
Ta ut den och sätt folie över och låt svala
Vispa grädden och blanda ner pepparkakskryddan sist.
Servera äppelpajen ljummen med en klick pepparkaksgrädde.
Ljuvligt gott!
3 reaktioner på ”Äppelpaj med pepparkaksgrädde”