Stekt torskrygg med ägghack och grön ärtpuré

Det här är ett praktexempel på att less i more. Ljuvligt gott och går ruskigt fort att göra.
En riktigt god lyxrätt som ingen kan motstå. Tänk på att köpa miljömärkt fisk så vi bidrar till hållbart fiske. Dessutom kan du variera den med ägghack och även ta den ett steg till med lite skalade färska räkor på toppen. Hemligheten är att använda riktigt smör och inte snåla med det.

STEKT TORSKRYGG
4 portionsbitar torskrygg (färsk är ju alltid bäst men det funkar utmärkt med frysta portionsbitar)
smör till stekning

75 g smör – som ska brynas
4 ägg hårdkokta (kan uteslutas)
Salt & peppar efter smak
1-2 msk färskriven pepparrot
Lite dillkvistar
1 citron

ÄRTPURÈ
1 dl frysta gröna ärter
0,75 dl creme fraiche 
1 msk färskriven pepparrot (eller efter smak)
Örtsalt & peppar efter smak

Ta fram matberedaren med kniven i, och stekpannan.
Lägg 4 ägg i en kastrull och koka dem lagom hårda (de ska gå hacka) kyl ner.
Häll de frysta ärterna i en kastrull, häll på vatten så det täcker, sätt på lock och sätt på plattan. 
Riv pepparroten fint så du har ca 3 msk.
Lägg creme fraiche i matberedaren samt 1 msk av pepparroten
Lägg en rejäl smörklick i stekpannan och sätt på plattan
Salta och peppra torskryggen på översidan medan smöret smälter.
När pannan är varm, sänker du värmen och lägger i fisken med kryddningen nedåt. 
Stek ca 2-3 min. Salta och peppra på ovansidan av fisken. Vänd bitarna och stek tills fisken är genomvit och skivar sig lite.
Under tiden lägger du smöret som ska brynas i en liten kastrull och sätter på plattan
Passa smöret så det blir lagom brynt, det går fort när det sätter igång, så man får vara med. 
När ärterna kokar upp tar du av dem direkt, slår av vattnet och häller dem i matberedaren. Tillsätt örtsalt & peppar och sätt igång maskinen. Låt den gå ett par minuter. Smaka av och krydda mer om det behövs, klart att servera.
Skala och hacka äggen fint
Ta fram tallrikar och lägg upp fisk, placera ägghack ovanpå, riven pepparrot och slå brynt smör över.
Lägg upp en portion ärtpuré bredvid. Garnera med en citronskiva och lägg en dillkvist på fisken.
Servera med en liten blandad grönsallad. Är och njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s