Potatisens vara eller inte vara

Ja, det är ju en het potatis….denna omdiskuterade knöl. Jag har inget emot potatis, det är många gånger hur gott som helst. Tänk nyskördad nykokt nypotatis med en klick smör….det är ”to die for”. Men potatis kan också vara hur tråkigt som helst. Jag tycker det är mer spännande att jobba med andra kolhydrater till måltiden. Tex. svart ris, rött ris, Quinoa m.m. Dessutom vill jag alltid ha färska/råa grönsaker som också är kolhydrater. Man måste faktiskt inte ha potatis, ris eller pasta till alla måltider. Det funkar hur bra som helst att äta bara sallad/grönsaker. Alltihop är ju kolhydrater. Vi som är födda innan 1980 är så inrutade i att när man skapar en rejäl måltid SKA det vara potatis/ris/pasta + kött/fisk/fågel/vegetariskt + sås och grönsaker. Vi tänker inte på att potatis/pasta & ris är kolhydrater, precis som alla grönsaker, och att såsen är protein precis som köttet. Dessutom får man ju tänka en extra runda nu när det finns både bönpasta och kikärtsris m.m. Det är ju också enbart protein som vi oftast serverar med…. protein. Jag har egentligen alltid tyckt att det har varit tråkigt att prata om mat utifrån kolhydrater och protein men när jag blev tvungen och lägga om kosten så kom det i en helt ny dager. Man behöver liksom värdera innehållet i alla delar man stoppar i sig och titta på vad det är som ligger på hela tallriken utifrån hur du behöver äta. Jag är ingen dietist utan bara en vanlig bonddotter som försöker hålla mig till det där omtalade sunda bondförnuftet. Allt det här vet ni, men jag känner att det är bra att påminna sig ibland när man står där i köket. Prova nåt nytt på tallriken! Det är spännande och gott! Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s