Broccoligratäng med vildsvinsfärs och ostsås

Supergod och lättgjord broccoligratäng med färs och ostsås som går fort att förbereda och klarar sig själv i ugnen medan du gör en god sallad till. Färsen kan du ju variera. Är du vegeterian är det bara att byta ut den mot tex quornfärs. 

Sätt ugnen på 225 grader

VILDSVINSFÄRS
500 g färs
1 finhackad gul lök
1 riven /finhackad vitlöksklyfta
2 msk viltkryddblandning   (jag använde Wilhelms viltkrydda från Bredavik som är lokalt)
alternativt 2 msk finhackade färska örter (tex. timjan, oregano, rosmarin)
peppar, salt efter smak.
Smör att steka i.

Smält smöret i pannan och lägg i den hackade löken och vitlöken så det får börja fräsa lite.
När pannan är riktigt varm lägger du i färsen och fräser den tillsammans med löken.
Det ska fräsa ordentligt i pannan för vi ska steka färsen och inte koka den.
Tillsätt kryddor efter smak och fräs tills all vätska är borta och färsen är genomstekt och har börjat få lite färg.  Ställ den åt sidan.

BROCCOLI
2 knippen Broccoli ca 500 g
Vatten
Salt 

Koka upp en kastrull med vatten tillsätt salt och lite solrosolja så kokar det inte över.
Putsa av det yttersta på stjälkarna på broccolin och skär sen stjälken och buketterna i mindre bitar. Lägg i kastrullen och låt koka någon minut beroende på hur stora bitar du gjort. Det får inte koka för länge då broccolin både förlorar sin fina färg och spänst.
Häll av vattnet och ställ åt sidan 

OSTSÅS
6 dl vatten
4 dl grädde
3 msk grönsaksfond eller 2 tärningar tex kung markattas grönsaksbuljong
2 dl riven smakrik ost
½ – 1 dl riven ädelost
Salt & peppar efter smak
2 msk maizena utrört med lite vatten.

Häll vatten & grädde i en kastrull. Tillsätt grönskasfonden eller buljongtärning.
Rör om då och då tills det blir varmt. Tillsätt redningen och vispa. Ta lite i taget tills du känner att det blir lagom. Vrid ner värmen så det bara sjuder och tillsätt den rivna osten och ädelosten. Smaka av med salt & peppar. Tänk på att både grönsaksfonden och ädelosten ger mycket sälta så spar saltningen till slutet.

Lägg broccolin i en ugnsfast form och fördela färsen ovanpå. Häll över ostsåsen och strö sist över lite riven ost.
In i ugnen ca 15 min tills allt blivit genomvarmt och ytan fått lite färg. Servera med blandad grönsallad och njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s