Läcker, krämig och ljuvligt god laxtårta med kallrökt lax och stenbitsrom.
Perfekt på buffébordet eller som förrätt till middan.
BOTTEN:
200g grovt rågbröd (eller kavring)
75g smält smör
Riv eller finfördela brödet och lägg i en matberedare
Smält smöret, häll i och blanda runt. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar botten och tryck ut ”smeten”. Ställ kallt i 15 min.
FYLLNING:
400 g kallrökt lax
1 burk röd stenbitsrom
2 dl creme fraiche
4 gelatinblad eller 2 tsk gelatinpulver
2 dl vispgrädde
2 dl hackad dill
0,5 dl hackad gräslök
2 msk pressad citron
1 krm pepparblandning
Ta bort ev skinn och ben från laxen. Skär den i mindre bitar och finfördela i matberedare.
Tillsätt creme fraiche och stenbitsrom och blanda snabbt ihop.
Blanda gelantinpulvret med vatten och låt svälla 5 min och smält det sedan i ca 30 sek i micron eller i vattenbad. Låt svala lite.
Vispa grädden i en bunke.
Tillsätt gelantinet i matberedaren medan du kör den på låg hastighet och blanda.
Blanda sedan snabbt ner smeten från matberedaren i den vispade grädden.
Tillsätt dill, gräslök och citronsaft.
Peppra.
Ta fram botten ur kylen och bred smeten över botten och släta till ytan.
Ställ i kylen i minst 3 timmar.
GARNERING:
1 gurka i skivor eller stavar
1 knippa rädisor
2 basilika kvistar
15 skivor kallrökt lax.
Garnera tårtan med din fantasi med gurka, rädisor, basilika, citron och laxskivor.
Ät och njut!