Sommartid är granne med kaos

På lördagnatt sker det igen. Vi ska ställa fram klockan. Jag vet inte hur många år vi har diskuterat hemma, om klockan ska fram eller tillbaka när det blir sommartid. Men när jag lärde mig det där med trädgårdsmöblerna som ska fram på våren och tillbaka i boden på hösten, så minns jag. Det är fram klockan ska nu och inget annat. Men det är märkligt att den där lilla timmen påverkar en så mycket. Jag tänker alltid att det ska bli så härligt att det är ljust längre på kvällarna men mina sömnrutiner skär ihop totalt. Jag vet inte hur det är med er men det brukar ta mig minst två veckor innan jag är i fas. Och i och med att sömnen rubbas så rubbas ju allt annat också, även måltiderna och för en som är lite känslig så är det jobbigt. Det är som att hela livet på nåt sätt ruckas bara för den lilla timmen. Nu är vi ju rätt vana att ruckas på eftersom vi övat ett helt år på Corona med nya förutsättningar var och varannan dag. Tidsomställningen kanske kommer att gå obemärkt förbi i år bara för det. Det får tiden utvisa……
Det som är lite skönt är, att det är vetenskapligt bevisat att sommartiden påverkar oss rent fysiskt och då behöver man ju inte ta allt på eget ansvar. Jag brukar ta ett djupt andetag och inte stressa upp mig så mycket över att det inte går sova när man ska. Man får göra nåt bra av tiden. Läsa en bok, skriva ett manus, titta på stjärnorna, lyssna på makens andetag eller plantera om en blomma. Vad gör ni när ni inte kan sova?
Det som brukar funka allra bäst är………(jag vet, det är sånt som mormor gjorde) jag värmer lite mjölk i micron. Det funkar alltid och lägger sig som bomull i magen (för den som tål mjölk förstås).
Och när det gäller måltiderna så handlar det egentligen alltid om att vara lite förberedd. Man måste ha bra råvaror hemma så det går fort och lätt att laga. Att ha en plan så man hinner före den där ”slarvern” man har i sig ibland som fuskar och äter på trekvart. Min ”slarver” äter aldrig socker och mjöl men det kan bli si och så med lagad mat. Det händer ibland när det kör ihop sig riktigt att min måltid kan bli 2 skalade morötter och 2 kokta ägg. Det är ju inte supersexigt när man ser det på tallriken och man kan ju inte äta så i längden.
Men det är bra kolhydrater och bra protein så näringsinnehållet är det inget fel på och då är det ok för mig.
Man måste vara snäll mot sig själv när man inte får till det alla gånger.
Och just det……. tips på lätt- och snabblagat finns ju på ”Mat på MITT sätt” så man kanske ska ta och titta in där.
Trevlig helg och sov gott i natt……..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s