Tunnbrödbak i Jämtland

Förra veckan var jag på Coronasäkert besök hos mina föräldrar i Jämtland och hamnade i bakstugan. Det gör man alltid för där bakas det frekvent, eftersom husets tunnbröd är vida känt som ett av de bästa i trakten.Så denna fredag får ni följa med på en tur i bakstugan.
I Jämtland konsumeras det stora mängder av detta både mjuka och hårda bröd som bakas precis enligt den gamla traditionen och gräddas i vedeldade stenugnar.
Förr gick man ihop och storbakade några gånger om året så man hade ett lager och jag minns hur man knackade på i bakstugan när kom hem från skolan och när man öppnade dörren doftade det ljuvligt av nybakat bröd och björkved. Där hade ”husmödrarna” stått sen gryningen och kavlat och gräddat. Så fick man sätta sig på en stol och fick en bit nygräddat bröd direkt från ugnen och så tog man en smörklick från ett mjöldammigt smörpaket och bredde över brödbiten som smälte och till det fick man ett glas ljummen hemlagad svartvinbärssaft från en lika mjöldammig tillbringare och det smakade alldeles alldeles underbart…..
Så satt man där och tittade på hur degen kavlades ut, och hörde hur kruskaveln smattrade mot bakbordet och så hur mjölet yrde när kakan sopades och förundrades över hur samspelta ”baxtran” var. Och så längtade man efter att bli lite äldre så man fick lära sig den stora konsten eftersom jag var på tur att föra traditionen vidare.
Men tiderna förändras och traditionerna tvättas ur. Jag fick lära mig den stora konsten och har kavlat många kakor även om det blir väldigt sällan nu för tiden. Men mammas & papps tunnbröd det är gjort precis på sådär gammaldags vis och i deras bakstuga luktar det barndomsminnen.
Detta bröd är ett måste till surströmmingen, gör man smörgås av det mjuka brödet så heter det stut och är helt fantastiskt gott om man lägger smör, ost, rökt skinka eller kalkon som man brer lite dijonsenap över och sen grillar den över elden så osten smälter…….ja men ni hör ju hur gott det låter…..
Ska man gå utanför traditionen så är väl detta bröd jämtlänningarnas variant på naanbröd och tortilla.
Sen är det ju så att detta bröd naturligtvis innehåller vetemjöl……så för mig blir det väldigt lite tunnbröd ätit.
Men nu har mina kreativa föräldrar tagit fram ett glutenfritt alternativ som är jättegott. Så för er som äter glutenfritt kan jag verkligen tipsa om att prova deras glutenfria tunnbröd. Finns både mjukt och hårt.
Framöver ska jag bjuda er på ett vetefritt recept på en variant av tunnbröd som man kan grädda i stekpannan eller på grillen. Den som väntar på något gott. Önskar er en fin helg!

5 reaktioner på ”Tunnbrödbak i Jämtland

 1. eivorstahlgmailcom

  Ser fram emot recept på tunnbröd som jag kan baka i panna. Jag har en svägerska från Umeå och hon har haft med sig hembakat tunnbröd. Det var så gott

  Gilla

 2. Mikaela

  Hej!
  Finns deras tunnbröd att köpa någonstans?
  Jag googlade glutenfritt tunnbröd i Jämtland och hamnade här! Önskar så att jag kunde få äta en tunnbrödstut till jul utan att få ont i magen.
  Med vänlig hälsning, Mikaela.

  Gilla

  • Hej Mikaela!
   Så roligt att du hittade min blogg. De bakar mest på beställning men ring min mamma så kan du beställa och de skickar. Bor du i Jämtland är det ju lättare. De åker också på en del Julmarknader i Jämtland. Ingrid Olsson 070-2573520 Allt gott! Hälsningar Elin

   Gilla

 3. Cecilia

  Åh vad bra att jag hittade den här bloggen! Jag ska absolut beställa från din mamma (hittade numret i kommentarsfältet), både glutenfritt till mig och vanligt till barnen! Det är helt omöjligt att hitta riktigt vedugnsbakat tunnbröd i Skaraborg, dit jag har flyttat, men nu ska jag snart åka upp till pappa i Offerdal och ska passa på att köpa på mig inför julen! 😁

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s