Fisksoppa med lax, saffran & limeyoghurt

Jag älskar fisksoppa och det här är en favorit som är så himla enkel att göra och går fort samtidigt som den är full av härliga smaker. Vill man göra den extra god ska man ju göra egen fiskfond men det är jag lite för lat och rastlös för så jag kör med fond.
Receptet har jag fått av Gun Bakkan i Duved för många år sedan som alltid lagade fantastisk mat. Tack för det Gun!


FISKSOPPA
8 dl vatten 
3 msk fond grönsaks- eller fisk alt. 2 fiskbuljongtärningar
400 g filead lax
3 dl grädde
1 stor morot
2 scharlottenlökar
2 stora potatisar eller 4 små
1 knippa dill (det mesta till garnering)
½ g saffran
salt & peppar
saft av en ½ lime
smör att steka i

Skala lök och morot. Hacka löken och strimla moroten fint.
Lägg smöret i en gryta och låt lök och morot fräsa en stund utan att ta färg.
Häll på vatten och fond /buljongtärning och låt koka ihop en stund.
Skala potatisen, dela i 2 delar och lägg i grytan. 
Mortla saffran i lite salt så den pulvriserar sig och häll i grytan. Tillsätt grädden, peppar och salta mer om det behövs. Låt allt sjuda tills potatisen nästan är färdig.
Ta upp den och tärna den i bitar ca 2 cm. Lägg tillbaka dem i grytan
Skär laxen i ca 2 cm tjocka bitar och lägg i grytan och låt sjuda tills fisken är genomkokt.
Det tar bara ett par minuter. Kläm i limesaften och rör om. 
Garnera med dill och servera med en klick limeyoghurt och en liten sidesallad.
Underbart gott!

LIMEYOGHURT

1 dl rysk yoghurt (den är lite fetare och mildare än den turkiska
lite olivolja
Lite örtsalt
Saft av en ½ lime

Rör ihop alla ingredienser i en skål och garnera med en liten dillkvist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s